Számos tudományos bizonyíték van arra, hogy a helytelen táplálkozás és a különböző megbetegedések között szoros összefüggés van. Ilyen betegségek – csak, hogy néhányat említsünk – bizonyos krónikus belső gyulladások, az inzulinrezisztencia (IR), a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a cukorbetegség, különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos megbetegedések, a reflux, a gyomor- és nyombélfekély, valamint a vastagbélgyulladás is.
Mit (t)együnk, hogy ezeknek a betegségeknek a kockázatát csökkentsük?
A válasz egyszerűnek tűnik: táplálkozzunk egészségesen. De mit is jelent valójában az egészséges táplálkozás? Manapság erről rengeteg ellentmondásos információt találhatunk az interneten, és rengeteg tévhit is kering a témában. Az egészséges táplálkozás – mint általánosan elfogadott fogalom – „a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását” jelenti. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint az alábbiakat kell betartania annak, aki egészségesen szeretne étkezni:
- Fogyassz legalább 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből 3-4 adag zöldség/1-2 adag gyümölcs, és legalább 1 adag friss/nyers legyen.
- Fogyassz 3 adag gabonafélét naponta, ebből legalább 1 adag teljes értékű legyen!
- Hetente 2-3 alkalommal fogyassz kis maréknyi sótlan olajos magvat, pl. diót, mandulát, mogyorót, tökmagot, napraforgómagot.
- Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét! Napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt.
- Iktass be hetente legalább egy húsmentes napot! Válassz változatosan a fehérjeforrások közül, helyettesítheted a húst halakkal, tojással, tejtermékekkel, hüvelyesekkel, gabonákkal, magvakkal.
- Csökkentsd az elfogyasztott só, zsiradék és cukor mennyiségét!
- Fogyassz naponta 8 pohár folyadékot! Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.
Az étkezések során nagyon fontos a tudatosság és a mértékletesség. Szervezetünknek az optimális működéshez szüksége van a táplálékainkból származó tápanyagokra és energiára. Ezekből a tápanyagokból némi odafigyeléssel megfelelő mennyiséget tudunk biztosítani. Mindezek mellet fontos megemlíteni az élelmiszerek minőségét is, hiszen a különböző minőségű, de azonos típusú élelmiszerek tápanyagtartalma rendkívül eltérő lehet. Ha az ajánlásokat betartjuk, máris rengeteget (t)ettünk az egészségünkért!