Keresés
Close this search box.

Amerikai Élelmiszer-biztonsági Modernizációs törvény

A FSMA (Federal Information Security Modernization Act – Élelmiszer-biztonsági Modernizációs törvény) az FDA (U.S. Food and Drug Administration – Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) fókuszát az élelmiszer-biztonság szavatolására helyezi a mikrobiális szennyeződés megelőzésével, ahelyett, hogy csak a problémára reagálna, miután az már megtörtént. Ennek érdekében számos szabvány betartását követeli meg, eljárásrendet határoz meg. A törvény elsősorban a következőkre vonatkozóan ír elő követelményeket:

A törvény fókuszában az élelmiszer-biztonsági problémák hatékonyabb megelőzése áll, egy átfogó kockázatelemzés alapú megközelítést alkalmaz. Azokra a fedett létesítményekre vonatkozik, ahol élelmiszereket vagy állattakarmányokat dolgoznak fel, csomagolnak vagy tárolnak. A FSMA a termelési lánc minden szegmensét érinti a termőföldtől az asztalig, hatással van a termesztésére, a csomagolására, a feldolgozására, a szállítására és az Egyesült Államokba történő behozatalra.

7 fő szabályt tartalmaz:

  1. Biztonságos előállítás (termelés, betakarítás, csomagolás, tárolás): minimum standardok meghatározása.
  2. Megelőző ellenőrzések az emberi táplálék esetében: kockázatelemzések, élelmiszer-biztonsági terv, kockázatalapú ellenőrzések a kockázatok minimalizálása és megelőzése érdekében.
  3. Megelőző ellenőrzések az állateledelek/takarmányok esetében: kockázatelemzések és jó gyakorlatok kialakítása.
  4. FSVP (Foreign Supplier Verification Programs – Külföldi beszállítói értékelési program): megköveteli a beszállítóktól is, hogy az amerikai biztonsági szabványoknak megfelelő termékeket szállítsanak, és a termelésnek is az amerikai szabványoknak megfelelően kell történnie.
  5. Harmadik fél akkreditált tanúsítása/ tanúsító szervezetek: önkéntes program külső tanúsító szervezetek akkreditálására, amelyek élelmiszer-biztonsági auditokat végeznek, és tanúsítványokat állítanak ki külföldi létesítményekről, valamint az általuk előállított, embereknek és állatoknak szánt élelmiszerekről.
  6. A szállítás egészségügyi vonatkozásai: cél, hogy az élelmiszerek a szállítás alatt ne szennyeződhessenek, a szállító eszközökre és a szállítás módjára/gyakorlatára vonatkozó szabályokat határoz meg.
  7. A szándékos élelmiszer-hamisítás megelőzése: olyan cselekedetek megakadályozása, amelyek nagyon sok ember egészségét veszélyeztethetik (beleértve a terrorizmus azon formáját is, amely az élelmiszerláncban okozhat súlyos károkat).

A törvény 204. pontja a nyilvántartási követelmények szigorításával biztosítja az élelmiszerek nyomonkövethetőségét a teljes élelmiszeripari láncon belül. A szabály megnevezi azokat a kiemelt élelmiszereket is, amelyekre még szigorúbb előírások vonatkoznak.