Keresés
Close this search box.

QSTS és az élelmiszer-biztonsági politika

élelmiszer-biztonsági politika

A magyar és az uniós élelmiszer-biztonsági politika célja az emberi egészség és a fogyasztók védelme, valamint az ellátási lánc zökkenőmentes működésének biztosítása. Az élelmiszer biztonságának szavatolása érdekében egységes Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiával közelíti meg az elsődleges termeléstől egészen a forgalomba hozatalig vagy kivitelig e teljes élelmiszerellátási láncot. Alapvetés, hogy az élelmiszerláncban minden élelmiszeripari vállalkozónak biztosítania kell, hogy az élelmiszer-biztonság ne kerüljön veszélybe, az általuk előállított termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, valamint azok előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson minden szereplő.

A stratégiában az élelmiszerlánc-biztonság azonban többet jelent az egyszerű élelmiszer-biztonságnál.
Az élelmiszerlánc mentén nem csak az emberi egészség védelme kap kiemelt figyelmet, hanem a gazdaság védelme és a környezeti szempontok érvényesítése is.

Ezeket a célokat pedig csak a teljes ellátási lánc felügyeletével lehet elérni, hiszen az lefedi a „termőföldtől az asztalig” („ekétől a tányérig”) tartó, az élelmiszerre közvetlen vagy közvetett hatással lévő összes tevékenységet az alábbi irányelvek mentén:

A nemzeti stratégiai program megvalósításának egyik alapvető pillére, az élelmiszerlánc-szereplők fentiek szerinti lehető legteljesebb adatbázisának felépítése. Jelenleg az élelmiszerlánccal kapcsolatos információ nagyon nagy mennyiségben, szétszórtan, nem egységes szerkezetben áll rendelkezésre.

A stratégiában kitűzött cél eléréséhez fejlesztette ki a Seacon Europe az élelmiszeripari gyártók számára azt a teljes értékláncot lefedő, integrált termelési folyamattámogató megoldását, amelynek középpontjában az élelmiszerek minőségbiztosítása áll.