Keresés
Close this search box.

Gyakran ismételt kérdések

A QSTS egy integrált moduláris rendszer, melynek – egy feldolgozó-, gyártóüzem számára – központi modulja a minősítés, ugyanakkor széleskörű információgyűjtésre és -elemzésre alapozva átfogóan támogatja az élelmiszeripari értéklánc minden tagját. Működését tekintve a felhasználók által dinamikusan összerakható „játékszabályok” vezérlik.

Nem, egy-egy termékhez a felhasználó állítja össze az ún. smart sablonokat, melyek leírják az adott termék vagy félkész termék minőségi paramétereit, beleértve – mérhető és minősítendő paraméterek esetén – azok határértékeit, nem számszerűsíthető tulajdonságok esetén pedig a minősítés kritériumait.

A rendszer támogatja a logikai törlés fogalmát, így a napi feladatokhoz szükséges adatok a felhasználó szeme elől rejtve maradhatnak – ugyanakkor nagyobb időintervallumot átfogó, részletes elemzésekhez rendelkezésre állnak.

Ezt laboratóriumi méréssel, elemzéssel lehet megállapítani (mint sok más paramétert, mint pl. nitrát tartalom). Ahogy erre szakosodott partnerünk mondja, a növény „emlékszik” a termőhelye sajátosságaira, a benne levő mikroelemek, izotópok összevethetők a termőtalaj hasonló jellemzőivel. Hogy ez realitás legyen, természetesen sok éves tapasztalat, fejlett laboreszközök és rengeteg minta megléte szükséges. A QST mint rendszer csak az ilyen mérési eredmények tárolására és későbbi elemzésére képes, de ugyanez igaz az egyszerűbb laborvizsgálatok, vagy akár egy mikrobiológiai vizsgálat vonatkozásában is. A lényeg az, hogy a teljes (minél teljesebb) termékéletút-követés eredményeként akár egy 40 dekagrammos, 10 komponenses mélyhűtött zöldségkeverék esetén is képes lehet a rendszer az abban levő sárgarépakocka származási országát vagy magyarországi termőhelyét azonosítani, vagy adott termőhelyet kizárni.

A „Minősítési paraméterek” tágabb értelmezése alapján a rendszer a közvetlenül mérhető paramétereken túlmenően kezeli a szubjektív vizsgálatok eredményeit is, mint pl. a nagyon jól konkretizálható érszékszervi vizsgálatok eredményinek nyilvántartását is. Egyrészt közvetlenül megvalósítja a magyar élelmiszeriparban honos 5 vagy 9-pontos érzékszervi minősítések rögzítését, elemzését, másrészt nagyobb léptékű kategorizáláshoz, minősítéshez támogatja az érzékszervi minősítés, vélemény alapján a közvetlen osztályba sorolást, továbbá egy-egy érzékszervi tulajdonság „megfelel/nem felel meg” minősítését is.

Szerencsére, mindig vannak egyéb lehetőségek is. Ha adott szállító adott termékére már történt vizsgálat, pl. egy igazoltan kínai fokhagymára, akkor az is lehetőség, hogy egy -papíron magyar, vagy az EU-ból származó- másik fokhagymát a már dokumentált kínaihoz hasonlítunk, ha a kínai eredetre merült fel a gyanú.