Peszticidek az élelmiszerekben

A Pénzcentrum oldalán 2023. december 15.-én megjelent cikk igyekszik körüljárni egy problémát, miszerint brit szupermarketek polcain is megtalálható 72 megvizsgált borból mindössze 23 volt peszticid mentes, az összes többiben, azaz 72-ből 51-ben találtak vegyszer maradványokat, és az egynél több peszticid maradványt tartalmazó borok aránya a 2016-os 14%-ról 50%-ra emelkedett. 2016-ban az élelmiszerek kb. fele tartalmazott különböző növényvédőszer maradványokat, amik szintje 3,8%-kal haladta meg az elfogadott határértéket.

A konkrét hír ugyan borokról szól, de az élelmiszerek igen jelentős részénél előfordulhat hasonló probléma. Amíg a gyártókat nem kötelezik szigorú szabályok (amiknek a betartását is ellenőrzik a hatóságok), addig csak a véletlenek, illetve a szúrópróba szerű ellenőrzések tudják felszínre hozni az ilyen problémákat. Természetesen van másik út is, miszerint ha az élelmiszer feldolgozók önként publikussá teszik termékeikre vonatkozóan a növényvédő szerek kimutatható jelenlétét termékeikben. Ezt persze csak azok fogják, akiknek „nincs vaj a fülük mögött”. Ezek tipikus köre lehet a bio élelmiszerek gyártóinak egyre szélesebb köre. Mondani persze bármit lehet, a hitelességhez viszont elengedhetetlen, hogy adott termék esetében annak minden meghatározó komponense kapcsán ellenőrizhető információk álljanak rendelkezésre. A korrekt – különösen a felsőpolcos termékeket gyártó – cégek minden fázist dokumentálva képesek a teljes beépülési láncra vonatkozóan biztosítani ezeket az információkat. Van, aki csak a saját biztonsága érdekében, vagy a NÉBIH-nek való könnyed megfelelőség érdekében teszi mindezt, de a sikeres piaci munka egyre fontosabb előfeltétele, hogy mindezeket a fogyasztóik számára is képesek legyenek elérhetővé tenni, hiszen a vevői bizalom egyre jobban felértékelődik, ami a prémium termékek esetében egyre inkább kulcskérdés. Ha egy élelmiszer feldolgozó képes arra, hogy a vetőmagtól, és a konkrét termelő adott parcellájától kezdve hitelesen végigkövesse adott zöldség, gyümölcs … teljes életútját annak minden történésével, akkor jól kiszámíthatóan jelentős piaci előnyre tehet szert. No persze nem a „csumi”, hanem a felsőpolcos, azaz prémium termékek területén. Ehhez persze igen jelentő adminisztráció szükséges. Mi ebben tudunk igen jelentős támogatást adni a QSTS alkalmazói számára, amivel a feldolgozó hatalmas biztonsággal lesz képes dolgozni. Az már csak hab a tortán, hogy a Product Broker használatával mindezekből az információkból bármit (amit fontosnak tart) megoszthat a QR kód olvasásra alkalmas okostelefonnal rendelkező fogyasztóival. Ennél persze sokkal tágabbak a lehetőségek, de ezeket örömmel elmeséljük szóban, illetve bemutatjuk weben, ilyen-olyan rendezvényeken, vagy referencia helyeink valamelyikén.

– BG –