Hungalimentaria 2023 – Élelmiszer-biztonsági konferencia és kiállítás

Az élelmiszeripar egy nagyon összetett terület, de ez is csak a része a nagy egésznek, az élelmiszerláncnak, melynek szabályozása és vizsgálata csak összefüggéseiben értelmezhető - mondta dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Hungalimentaria 2023 konferencián, Budapesten.
(Fotó: Dvorszky László)
A helyettes államtitkár ismertette, hogy a láncszemlélet alapvető négy területe a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a kereskedelem és a fogyasztó, de számos részterület is kapcsolódik hozzá, aminek a működése létfontosságú. Ilyen például a logisztika kérdésköre, a csomagolóanyag rendelkezésre állása, vagy a teljes láncot felölelő hatósági jelenlét.
Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, 2014 és 2022 között eddig 730 milliárd forint támogatás áramlott a szektorhoz, melyben csaknem 4 ezer vállalattal nagyjából 75 ezer főt foglalkoztatnak és 50 százalékkal nőtt a munka termelékenysége. Több, mint 40 százalék az exporthoz való érintettség, az árbevétel a legutolsó ismeretek szerint pedig megközelítőleg 5000 milliárd forint volt.
A helyettes államtitkár kitért a jövőbeli célokra is. Ismertette, továbbra is kiemelt feladat, hogy biztonságos legyen az élelmiszer-ellátás. Ehhez biztonságos alapanyag termelés is szükséges, ezért fontos figyelni pl. a növényvédőszerek mennyiségére vagy a tudatos antibiotikum használatra. A kiváló alapanyagokból lesznek a kiváló élelmiszerek. Emellett tervben vannak például laborfejlesztések, az állatvédelem és az élelmiszerhamisítási elleni küzdelem erősítése is.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2023-27-es támogatási időszakban további forrásokat biztosítanak az ágazat felé. A teljes lánc tekintetében 4350 milliárd áll rendelkezésre a KAP-ban. Ebből az élelmiszeriparra 750 milliárdot különít el a kormány.
Haraszti Mária - Seacon Europe
(Fotó: Dvorszky László)
A rendezvény egyik támogatója a Seacon Europe volt. Cégünk képviseletében Haraszti Mária tartott előadást „Élelmiszer-biztonság és nyomon követés a termőföldtől az asztalig – Avagy tudod, hogy mit eszel?” címmel a táplálkozás – és élelmiszertudományok szekcióban. Az előadáson elhangzott, hogy az élelmiszertermelőkre, -gyártókra és -feldolgozókra a nemzetközi környezet, az aktuális élelmiszeripari kihívások, valamint a fogyasztók is erőteljes nyomást gyakorolnak, hiszen napjaink tudatos fogyasztói egyre pontosabban szeretnék tudni, hogy valójában mit is (v)esznek, választásaikat egyre nagyobb mértékben befolyásolják a környezettudatossági és a fenntarthatósági szempontok, valamint a transzparencia is.
A globális élelmiszerlánc mentén nem csak az emberi egészség védelme és az élelmiszer-biztonság kap kiemelt figyelmet, hanem a gazdaság védelme és a környezeti szempontok érvényesítése is. A kihívásokra válaszul a Seacon Europe a „farm to fork” koncepcióval összhangban fejlesztette ki a QST Solutions (Quality – Safety – Tracebility) termékcsaládot, amely támogatja a minőségbiztosítást, az élelmiszer-biztonságot és a nyomonkövethetőséget – beleértve a termékbeépülést – és termékéletút-követést is.
A QSTS Magyarországon egyedülálló megoldás, amely a „termőföldtől az asztalig” teljes körű informatikai támogatást biztosít ahhoz, hogy a döntéshozóknak elegendő információ álljon rendelkezésükre a minőséggel és biztonsággal kapcsolatos paraméterekről. Az előadás során bemutattuk egy QR kód segítségével a megoldás demováltozatát is, amely iránt komoly érdeklődést tanúsítottak a konferencia résztvevői.
Összegzésül – a többi előadással összhangban – megállapítottuk, hogy láncszemléletű gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy még több biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszerhez jussanak hozzá az egyre tudatosabbá váló fogyasztók. A kihívások, igények sora szinte végtelen, gyorsan változó világunkban egy testreszabható, rugalmas, komplex megoldásra van szükség. Ennek megfelelően megoldásunk célja, hogy a teljes láncot lefedve a felmerülő igényeket a lehető legnagyobb mértékben, a lehető legpontosabban ki tudjuk szolgálni, hogy a kihívásokra megfelelő és gyors válaszokat tudjunk adni, ezáltal a lehető leghatékonyabbak legyünk, miközben a környezeti szempontokat is figyelembe vesszük.

Galéria