Élelmiszer & Címke – Allergénmenedzsment szakmai workshop

Az Ökosys Zrt. által szervezett Élelmiszer & Címke - Allergénmenedzsment szakmai workshopon járt a Seacon Europe Kft. csapata. Haraszti Mária termékmenedzser előadást tartott "Okos- élelmiszerjelölés" címmel.

Az Ökosys Zrt. által szervezett Élelmiszer & Címke – Allergénmenedzsment szakmai workshopon járt a Seacon Europe Kft. csapata. Haraszti Mária termékmenedzser előadást tartott „Okos- élelmiszerjelölés” címmel.

2023. október 10-én a résztvevők napra kész tájékoztatást kaptak az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos aktuális problémákról, legfrisseb jogszabályi változásokról. Kutatási eredmények kerültek bemutatásra, és alternatív megoldásokat, megnyugtató válaszokat is kínáltak tájékoztatásul élelmiszeripari termékeket előállítóknak, forgalmazóknak, valamint az élelmiszergyártáshoz kapcsolódó szolgáltatást biztosító vállalkozásoknak.

A Seacon Europe Kft. bemutatta az Élelmiszerbiztonság és Nyomonkövetés „QST Solutions – Quality-Safety-Traceability” rendszerét, amely software fejlesztés lehetőséget kínál az élelmiszerlánc szereplőknek a termékek nyomonkövetésére az alapanyagelőállítástól egészen a fogyasztóig. A szakmai rendezvény előadóit és szervezőit egy-egy palack borral leptük meg, amely palackok oldalán található QR-kód leolvasásával azonnal tesztelni lehetett hogyan is működik ez a rendszer.

A QR-kód leolvasásával egy weboldalon találjuk magunkat, ahol minden, az EU 2021/2117 számú rendelete előírásainak megfelelően: a fogyasztók magasabb szintű tájékoztatása érdekében az 1308/2013/EU rendelet alapján kötelezően feltüntetendő adatoknak tartalmazniuk kell a tápértékjelölést és az összetevők felsorolását. A kötelező információkon túl a QR-kód segítségével elért honlapon minden információt megtalálunk, amit az adott borról tudni kell, illetve tudni érdemes. Részletes információkat például arról, hogy milyen ízvilág jellemzi a bort, vagy éppen mely ételekhez illik. De megtudjuk, hogy mely borvidékről származik, az ültetvény adatait, sőt a termesztéstechnológiáról, a szüretről, a feldolgozásról és a palackozásról is kapunk információkat.
QR-kóddal beolvasható termékinformációs oldalak:

http://seacon.seacon.hu:8591/4JYQC3L40Y

http://seacon.seacon.hu:8591/JQF90NCR

http://seacon.seacon.hu:8591/HDBJXSLIS