A teszt elsődleges szempontja a tápérték volt, ahol a fehérje-, zsír- és sótartalom került megmérésre. A Lidl/Vemondo marinált tofu kiemelkedett alacsony sótartalmával, ami fontos lehet azok számára, akik az alacsony sóbevitelre törekednek. A legmagasabb zsírtartalmat és egyben a legnagyobb fehérjetartalmat az Alnatura füstölt tofu produkálta, ami az ízlelés során is kedvezőnek bizonyult; a zsírosabb tofu ízletesebbnek értékelt.
A termékek címkéin feltüntetett tápértékadatok pontossága is fontos vizsgálati szempont volt. A tesztelők szerint a legtöbb termék esetében kis eltérések voltak tapasztalhatóak, de az Alnatura füstölt tofu kivételével minden termékben vagy több, vagy kevesebb só volt jelen, mint amit a címke ígért. A Lidl/Vermondo marinált tofu esetében például a címkén feltüntetett 1 gramm só helyett 1,87 grammot találtak.
Az érzékszervi sajátosságok vizsgálata során az általános kinézet, állag, illat és ízintenzitás, a szilárdság, lédússág, a kellemes íz, a kesernyés és hüvelyes ízintenzitás, valamint a füstös íz vagy pácolás kellemessége került értékelésre. A tesztből kiderült, hogy az ízlelők különböző preferenciái alapján válogathatnak a kínálatból, például a Tesco/Plant Chef marinált tofu lehet ideális választás azok számára, akik a lédús, erős ízintenzitású tofut részesítik előnyben.
A Bacillus cereus baktériumok vizsgálata során egyik termékben sem találtak fertőzést, ami a tofu termékek mikrobiológiai megfelelőségét igazolja.
A tesztelt termékek átlagára 420 és 3 ezer forint között mozgott tömbönként, míg az egy kilogrammra vonatkozó ár 2300 forinttól 15 ezer forintig terjedt.
Aki tehát fehérjedús, alacsony zsír- és szénhidráttartalmú növényi alapú élelmiszert keres, érdemes a Tudatos Vásárlók Egyesületének részletes tesztjét áttanulmányoznia, mely a szervezet honlapján érhető el teljes terjedelmében.
Forrás: Trade magazin