A tesztek eredményei alapján több gyártó is lépéseket tett. A Paras és az EGN közölte, hogy leállítják az értékesítést és felszólítják a boltokat termékeik polcokról való eltávolítására. Más cégek, mint a Mimi’s Products és a ShopRite Bowl & Basket, hangsúlyozták termékeik megfelelőségét a biztonsági előírásoknak.
A Badia Spices szabályozási ügyekért felelős igazgatója, Alina Lasta kiemelte: „Nyomokban ólom található szinte minden élelmiszertermékben, amelyet világszerte termesztenek. Az FDA nem állapított meg hivatalos szabályozást a fűszerekben lévő ólom mennyiségére vonatkozóan, de eddig még soha nem adott ki fogyasztói figyelmeztetést vagy visszahívást olyan fűszeripari termékekre, amelyek 2 ppm alatti ólomtartalmúak.”
Azonban az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint az ólomnak nincs biztonságos szintje az emberi szervezetben.
Az Egészségügyi Világszervezet becslései alapján 2019-ben közel egymillió emberéletet veszítettek el az ólomnak való kitettség miatt. James Rogers, a Consumer Reports élelmiszerbiztonsági kutatási és tesztelési igazgatója hangsúlyozta, hogy vizsgálatuk csak szúrópróbaszerű volt, és kiindulópontot jelenthet a fogyasztók számára a kockázatcsökkentéshez.
A helyzetet tovább nehezíti, hogy az FDA-nak nincs kötelező visszahívási jogköre, így a vállalatoktól függ, hogy helyesen cselekszenek-e. Az FDA szóvivője, Courtney Rhodes elmondta, hogy a gyártók jelenleg nem kötelesek külön vizsgálni az összetevőket vagy a végtermékeket nehézfémekre. A Biden-kormányzat azonban tervezi a szövetségi élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai törvény módosítását, hogy előírja az ipar számára a végtermékek szennyezőanyagokra vonatkozó vizsgálatát és a vizsgálati nyilvántartások vezetését.
Forrás: Pénzcentrum