spiritsEUROPE: A földrajzi jelzésekre vonatkozó új szabályok a szeszesital-iparágat védik

A mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre, borokra és szeszes italokra vonatkozó új uniós földrajzi jelzésekre vonatkozó szabályok végrehajtása „erős védelmet” fog biztosítani a szeszesital-ipar számára – közölte a spiritsEUROPE.
szeszesital

A belgiumi székhelyű, a szeszesital-ipart európai szinten képviselő, 31 szövetséget és 11 nemzetközi vállalatot tömörítő csoport gratulált az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek az új szabályok végrehajtásáról szóló megállapodáshoz, amely – tette hozzá – a termelői közösségek fenntarthatósági kezdeményezéseit is támogatni fogja.

Az szeszesital-ipar az Európai Unióban több mint 25 földrajzi jelzéssel büszkélkedhet, a földrajzi jelzéssel ellátott szeszesitalok pedig az EU-ból származó szeszesital-export kétharmadát teszik ki, ami azt jelenti, hogy a földrajzi jelzések rendszere „alapvető fontosságú” az európai szeszesital-ágazat számára – közölte a spiritsEUROPE.

A csoport közölte, hogy a földrajzi jelzések segítenek a hagyományok védelmében, garantálják a „magas szintű termelési és minőségi szabványokat”, és támogatják a „társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóságot”.

Az átdolgozott dokumentum olyan kulcsfontosságú témákat is érint, mint például a földrajzi árujelzővel rendelkezők termelői csoportok jövőbeli szerepe az EU-n belül és kívül. Emellett kiemeli a földrajzi jelzéssel ellátott szeszes italok védelmét az élelmiszeripari termékekbe való beépítéskor és a gyorsan bővülő online térben, a megnövekedett e-kereskedelem és a digitális értékesítés közepette.

Forrás: Trade Magazin