Nagy a baj az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

A Harvard Egyetem több mint 30 éven át tartó kutatása szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a korai halálozás kockázatát.
Kép: Freepik

A kutatás során 115 000 amerikai felnőtt étkezési szokásait elemezték, és az eredmények alapján azok, akik rendszeresen fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, magasabb halálozási arányt mutattak. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a készételek, jégkrémek és ketchup-jellegű szószok, jellemzően alacsony tápértékkel rendelkeznek, és sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. A 34 éves kutatási időszak alatt 48 193 halálesetet rögzítettek, és bár nem találtak közvetlen összefüggést a rák vagy szívbetegség okozta halálozás és az UPF-fogyasztás között, a teljes halálozási arány mégis magasabb volt az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztói körében.

A kutatás rámutat arra is, hogy nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer egyformán veszélyes, és a kritikus értékelések szerint a kapcsolat nem feltétlenül közvetlen. Ennek ellenére a kiegyensúlyozott étrend fontossága továbbra is kiemelt figyelmet érdemel. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az NHS azt javasolja, hogy a napi étrend tartalmazzon keményítőtartalmú szénhidrátokat, legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget, fehérjeforrásokat, valamint növeljük a napi rostbevitelünket 30 grammra.

 

Forrás: Trade magazin