Dió feldolgozása

Esettanulmányok
dió

A dió gyümölcse, azaz a magja számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca) és vitaminokat (E-, B-vitamin). Emellett fontos élelmiszer-alapanyag, amelyet nemcsak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztanak, de likőr, pálinka és lekvár főzéséhez is felhasználnak, éretlen zöld terméseit pedig gyakran befőzik vagy szörpöt készítenek belőle. Magja és a magjából sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló és antioxidáns hatású, valamint a koleszterinszintet is csökkenti.

A magas omega-3 zsírsavtartalmú dió, de különösen a biodió széleskörű fogyasztásának a növelése, népszerűsítése komoly élettani és egyben piaci előnyökkel járhat. A fentiek mellett a magas nagy hozzáadott értékű dió felhasználásával készült megbízható minőségű, ízesített dió snackek és diódesszertek szintén kiváló lehetőséget adnak ehhez. Egyetlen kérdés csupán, hogy a feldolgozó milyen alapon választja ki azt a termelőt, aki mindehhez a megfelelő diót szállítani tudja, hiszen a termék előállításához jó minőségű, ép, idegen anyagtól mentes, az előírásoknak megfelelő mikrobiológiai állapotú dióbél szükséges, amelynek eredete az élelmiszer-biztonsági szempontoknak megfelelően ismert, a feldolgozás során nyomon követhető.

A beszerzéshez és a feldolgozáshoz nem elég a tapasztalat, mérhető információra is szükség van.

Eredményt alapvetően a korszerűsítés és a termelést támogató újszerű megoldások bevezetése nyújthat. A fejlődés fontos lépése a digitalizáció, aminek kihasználásával a feldolgozó vállalkozások jelentősen javítani tudják a tényleges termékinformációs tájékoztatást az értékláncban. A nagykereskedelmi partnereik mellett a közvetlenül el nem érhető fogyasztókhoz is közelebb juthatnak, ugyanakkor képesek lesznek a termékeik minőségéről alkotott fogyasztói képet valós idejű információval támogatni. A QSTS megadja azt a támogatást, amivel az értéklánc mentén keletkező adatok összegyűjthetővé és elemezhetővé válnak, az eredmények pedig minden szereplő számára elérhetők lesznek.

A dió az olajos magvak közül tápanyag-összetételét tekintve az egyik legértékesebb, ennek ellenére a belőle készült tartós termékekkel a piacon csak kis számban találkozhatunk. A fő okokat a minőségi problémákban kereshetjük. Az omega-3 zsírsavban gazdag dió avasodásra hajlamos, érzékeny a feldolgozási és tárolási körülményekre, valamint a csomagolás módjára, a dióbél pedig törékeny, ezért kíméletes feldolgozást igényel.

A dió felhasználásával készült élelmiszereknél elengedhetetlen a hosszabb távon is egyenletes minőség biztosítása, a diófogyasztás ugyanis csak akkor növelhető, ha a termékek minősége igazolja a viszonylag magasabb árat a prémium kategóriában. A QSTS által biztosított folyamatos monitoring éppen ezt a célt szolgálja. Az állandó megfigyelés egy olyan fejlesztési program megvalósítását teszi lehetővé, ahol tárolási kísérletekkel is igazolható a hosszabb minőségmegőrzési idő.

A dió alapú termékek előállítása akkor gazdaságos, ha

  • a beruházásra fordított összeg megtérül,
  • a gyártásra felhasznált dióbél minősége garantáltan a legjobb,
  • a diótermesztés kontrollált körülmények között történik.

A termeltetést, feldolgozást és élelmiszergyártást támogató QSTS célja éppen ezekben fogalmazható meg. Mindemellett alkalmazásával vizsgálható az élelmiszer-biztonsági szabályoknak való megfelelőség mind nemzeti mind nemzetközi vonatkozásban. A megbízható és kiváló minőségű termékszortiment kialakításának elősegítésével a termékek népszerűsítését is hatékonyan szolgálja.

 

 

Tészta készítés – mindenre gondolva

A tészta nálunk igen közkedvelt ételnek számít, egyes becslések szerint Magyarországon fejenként 6-7 kiló tésztát fogyasztunk évente. Még akkor is így van, ha bizonyos országok ennél lényegesen nagyobb átlagot tudnak felmutatni.

Tovább olvasom »