A magyar akvakultúra kihívásai és lehetőségei

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre az első SmartGeoFish webinár 2022. június 3-án, melynek célja volt az akvakultúra szektor főbb kihívásainak és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása magyar és nemzetközi példákon keresztül.
smartgeofish webinár akvakultúra

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre az első SmartGeoFish webinár 2022. június 3-án, melynek célja volt az akvakultúra szektor főbb kihívásainak és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása magyar és nemzetközi példákon keresztül.

A jelenlévők között találkozhattunk az Agrárminisztérium, az Agrárközgazdasági Intézet és a MAHOP IH munkatársaival.

Kertész Zsófia, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft képviseletében a SmartGeoFish és a SmartAgriHubs kaszkád projektben rejlő lehetőségekről beszélt, melyek az ágazat erőforrás-hatékonyságának fejlesztése érdekében szükségesek. Ismertette a SmartAgriHubs célkitűzéseit (pl. az európai ipar digitalizálásának előmozdítása és egy-egy szakterület különböző szereplőinek „összekötése”), majd bemutatta a konzorcium tagjait:

Végül pedig a projekt célkitűzéseiről adott áttekintést, pl. vízfelhasználás csökkentéséről, az élelmiszer-biztonsági és minőségi követelmények teljesítéséhez szükséges transzparencia biztosításáról.

A következő előadó Mihálffy Szilvia volt a Federation of European Aquaculture producerstől, aki az Európai halgazdaságok kihívásait mutatta be a FutureEUAqua projekt eredményei tükrében. A webinár résztvevői széles körű tájékoztatást kaptak az akvakultúra jelenlegi helyzetéről és kihívásairól, pl. az állategészségügyi kihívásokról, a növekvő árakról és a vízszennyezésről, amelyekhez kapcsolódóan beszélt az előadó a FuturEUAqua projekt eredményeiről is. A projekt célja volt, hogy hatékonyan előmozdítsa az ellenálló, környezetbarát, bio- és hagyományos akvakultúra fenntartható növekedését, hogy megfeleljen az éghajlatváltozással és a jó minőségű, tápláló és felelősségteljesen előállított élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igényekkel kapcsolatos jövőbeli kihívásoknak.

Dr. Gál Dénes, a Geofish Kft. egyik alapítója A magyar akvakultúra helyezte a Geofish Kft szemszögéből címmel tartotta meg prezentációját. Miután ismertette az európai és a hazai akvakultúra helyzetét, áttért a magyarországi afrikaiharcsa-termeléssel kapcsolatos körülményekre is. Pozitívumként említette a termálvíz elérhetőségét, a magas szintű szakmai ismereteket és a piacot, valamint a pályázati rendszert is, amely nagy segítséget jelent az érintett cégeknek, viszont hangsúlyozta, hogy a folyamat nagyon lassú. Ami igazán megnehezíti a magyarországi termelést a szakértő szerint, az a takarmány és az energia drágulása és szűkössége, valamint az euró hiánya. Az előadó negatívumként említette azt is, hogy jelenleg a környezetileg nem fenntartható rendszerek dominanciája figyelhető meg. A szakember követően pedig betekintést nyújtott a Geofish rendszerbe is, amely környezetbarát módon, recirkulációs technológiával hasznosítja a kertészet elfolyó termálvizét.

A Seacon Europe Kft. képviseletében Tálai Valéria és Dvorszky László tartottak előadást. Dvorszky László IT tanácsadó a Seacon Europe felhőalapú használatra tervezett QST nevű célszoftverét mutatta be, amely megoldást biztosít az élelmiszerek származásának, beépülés történetének az „ekétől a tányérig” szlogen mentén való átláthatóvá tételére, melynek alapját az IOT eszközök, illetve a mobil technológiák, valamint az egyes szereplőknél keletkezett információk összekötése jelenti. A rendszer a termék minőségére kihatással lévő paramétereket nyilvántartja, lehetővé teszi a paramétereknek a vonatkozó szabványok határértékeivel való összevetését, vagyis a minősítést, valamint biztosítja a teljes körű termékazonosítást és visszakereshetőséget is. Tálai Valéria szoftverfejlesztő pedig a Seacon saját fejlesztésű adatvezérelt megoldását mutatta be, amely a vízgazdálkodási feladatok támogatására kialakított, felhő technológiára és IOT-re épülő alkalmazás. A rendszer feladata, hogy a helyszínre telepített szenzorhálózatokból, eszközökből az adatokat a megadott rendszerességgel fogadja, az így kapott adatokat adatbázisban eltárolja, valamint ezeket megjelenítse a felhasználók számára érhető módon, a megadott jogosultsági szintet figyelembevéve. Ezen kívül lehetőség van az adatok lekérdezésére és áttekintésre is riportok formájában.

A SmartGeoFish projektről részletesen az alábbi oldalakon tájékozódhat:

Az esemény az előadások során felmerült kérdések megválaszolásával zárult.