
A különbség abból adódik, hogy a mikrozöldek zöldségnek minősülnek, a csírák élelmiszer-biztonsági szempontból azonban kiemelten kockázatos termékek. A csíráztatás során ugyanis a nedves, meleg környezet kedvez a baktériumok, például az E. coli elszaporodásának. Ezért a csírák előállítása 2013 óta engedélyköteles tevékenység, és kizárólag hatóságilag engedélyezett üzemben végezhető. A mikrozöldek viszont őstermelőként és kistermelőként is termeszthetőek és értékesíthetőek. Őstermelőként termelt mikrozöldet végső fogyasztónak (pl. piacon) vagy kiskereskedelmi, illetve vendéglátó létesítménynek értékesíteni csak regisztrált kistermelőként lehet. Amennyiben tehát a cél a saját termesztésű, biztonságosan értékesíthető zöld előállítása, a mikrozöldek jelentik a megfelelő választást, hiszen a csírák előállítása kizárólag engedélyezett élelmiszeripari körülmények között lehetséges. További részletek és hasznos információk érhetőek el a mikrozöldekről és a növényi csírákról a Nébih portálon.
Forrás: Trade magazin








