A tavaszi ellenőrzési időszakban a Nébih irányításával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei 482 vizsgálatot végeztek el. A fókusz a húskészítményekre, sütő- és édesipari termékekre, valamint a tojáscsomagolókra és borászati termékek forgalmazására irányult. A leggyakoribb problémák higiéniai hiányosságokból, valamint a termékek élelmiszerkönyvi és gyártmánylapi előírásoknak való meg nem feleléséből adódtak.
Hol találtak szabálytalanságokat?
- 166 húskészítmény-előállítónál,
- 139 sütőipari üzemben,
- 55 édesipari gyártónál,
- 73 tojáscsomagoló létesítményben,
- 49 borászati forgalmazóhelyen folytak ellenőrzések.
Az akció során:
- 5 alkalommal figyelmeztetéssel éltek a hatóságok,
- 38 esetben eljárás indult,
- 4 létesítménynél (2 húskészítmény- és 2 sütőipari üzemben) korlátozták a tevékenységet.
Az ellenőrök 48 élelmiszertételt, összesen 1879 kilogrammnyi mennyiségben vontak ki a forgalomból, jellemzően lejárt szavatosságú, vagy nem nyomonkövethető alapanyagok és termékek miatt.
A sütőipar a legproblémásabb terület
A feltárt hiányosságok elsősorban a sütőipari üzemeknél voltak jelentősek, ahol gyakoriak voltak a higiéniai problémák, valamint a gyártmánylapnak és az élelmiszerkönyvi előírásoknak való meg nem felelés. Ezzel szemben az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók jellemzően megfelelő működést mutattak, csak kisebb szabálytalanságokat tártak fel. A borászati termékek, különösen a külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése pozitív képet mutatott.
Forrás: Trade magazin