
Évtizedekkel ezelőtt megtörtént egy integrált, minőségbiztosítást támogató szoftvercsomag kialakítása a székesfehérvári Fevita Hungary Zrt. számára, melyben a Seacon Europe több munkatársa is részt vett.
A szoftvercsomag az „ekétől a tányérig” szlogennek megfelelően támogatja a minőségre hatással lévő paraméterek, információk gyűjtését, feldolgozását és elemzését. A kialakított programcsomag sikerességét bizonyítja, hogy az elmúlt mintegy két évtized alatt a referenciafelhasználónk lecserélte ERP rendszerét, a raktárnyilvántartó rendszerét, ugyanakkor a minősítő mag funkcionálisan a mai napig megállta a helyét.
A QST szellemében történő fejlesztések, továbbfejlesztések az alapfilozófia és a funkcionalitások megtartása mellett alapvetően a szoftvertechnológiai újítások, a modernizálás miatt történnek, beleértve az Ipar4.0 elvárások kielégítését, pl. a minél szélesebb körű, szenzoros és online adatgyűjtés beépítését a rendszerbe.
Egy élelmiszeripari feldolgozófolyamat a nyersanyag megtermelésével – sőt annak előkészítésével – kezdődik, s a vevő „asztalán” ér véget. Ebből a folyamatból a hűtőipar területén alapvetően a feldolgozás és a mélyhűtött tárolás történik. A számítógépes modul azonban már a nyersanyagról is tárol és dolgoz fel adatokat. De a gyártáson és tároláson túlmenően alapvető érdek a vevői megelégedettségre vonatkozó információk kinyerése és kiértékelése is.
Az alapfilozófia mentén a rendszer beszállítói modulja az élelmiszeriparban ma már nélkülözhetetlen információkat gyűjt a feldolgozott nyersanyag előéletéről is; nem csupán, de kiemelten az eredetéről és a vegyszeres kezelésekről.
A teljes rendszer magában foglalja a félkész és késztermékekkel kapcsolatos, a minőségbiztosítást támogató feladatok számítógépes megoldását a beszállítótól gyűjtött információktól kezdve a nyersanyag és a félkész termékek minősítésén át a késztermékek minősítési paramétereinek nyilvántartásáig, feldolgozásáig, kiértékeléséig.
Az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer-higiénia követelményeinek teljesülését az integrált mikrobiológiai modul biztosítja.
A lekérdezések kielégítik mind a statisztikai jelentéshez, mind pedig a tervezéshez, elemzéshez szükséges adatszolgáltatást.
A moduláris felépítés és a minősítő mag a felhasználó által kialakított sablonokra alapozott működése révén a rendszer rugalmasan hozzáidomul az üzleti környezet és termékskála folyamatos változásaihoz.
A bevezetőben említett széles körű információgyűjtés az alapja a nyomon követés hatékony támogatásának.
A program felépítésénél fogva nemcsak hűtőipari környezetben használható, hanem más élelmiszeripari területen is.
Továbblépve: a moduláris keretrendszer – az interpreter jellegénél fogva – könnyen adaptálható bármely olyan területen, ahol az alapfeladat a termék minőségét befolyásoló jellemzők rögzítése, teljes körű visszakereshetősége és különböző szempontok szerinti kiértékelése. Az eddigi tapasztalatok alapján a továbbfejlesztési tervek közül a vevői megelégedettséget és szokásokat kutató és kiértékelő szolgáltatások (ún. CRM) állnak az élen.
A felhasználó szemével nézve:
A rendszer utolsó verziója már több, mint egy évtizeden át tette a dolgát a Fevitánál. A fejlesztés eredményeként „kicsiszolódott” új minősítő modul felhasználóbarát, a szabványokkal, minőségi specifikációkkal stb. való folyamatos karbantartást is biztosítja. Az ISO9001 minőségirányítási rendszer rendkívül hatékony segédeszköze. A teljesség igénye nélkül
- biztosítja a teljes körű termékazonosítást és a visszakereshetőséget,
- segíti a szerződésállomány áttekintését és a partnerek kiértékelését,
- segíti az objektív minősítő és vizsgálati munkát, a rögzített paraméterek statisztikai kiértékelését,
- eszköze a vásárlói reklamációk kezelésének, a nem megfelelőségek elemzésének és a hatékony hibajavító intézkedéseknek.
Külön ki kell emelni az élelmiszeriparban kötelezően alkalmazandó HACCP rendszerünkhöz nyújtott programtámogatást. A HACCP team tagjai a célkitűzések, az elemzések és a validálások során munkájukhoz matematikailag is értékelhető információkat nyerhetnek (pl. minőségi paraméterek, technológiai adatok, mikrobiológia stb.) a QST segítségével.